Od jakiegoś czasu w naszych sklepach można znaleźć coraz więcej tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Początkowo producentów takich soków było niewielu, ale obecnie ich ilość szybko rośnie. Trudno się temu dziwić, ponieważ soki te są bardzo chętnie kupowane, nie tylko ze względu na smak, lecz również i wiele składników odżywczych. Jak się bowiem okazuje, zawierają one dużo większą ilość witamin i cennych składników odżywczych niż soki produkowane z koncentratów. Już nie wspominając o produktach udających soki, w których prawie cała zawartość to cukier, syrop glukozowy czy nawet barwniki i konserwanty.
Przy tłoczonych sokach wszystko wygląda inaczej, do nich nie dodaje się praktycznie nic. Owoce i warzywa są dokładnie myte, a później tłoczone w specjalnych prasach na zimno. To sprawia, że nic się nie dzieje z minerałami i witaminami, które nie są niszczone. Soki tego typu są oferowane w kilku wersjach.
Dużym zainteresowaniem się cieszą soki zwane jednodniowymi, zamykane w butelkach bezpośrednio po tłoczeniu. Konsumenci sięgają też chętnie po produkty w workach z kranikiem. W takim przypadku producent soków owocowych używa dodatkowej pasteryzacji w odpowiedniej temperaturze, co przedłuża czas przydatności nawet do pół roku. Tak więc jeśli ktoś lubi pić soki z owoców, to powinien wybierać te wyciskane. Są one wypełnione witaminami i minerałami, bez żadnych sztucznych dodatków. A co najistotniejsze, mogą je pić wszyscy domownicy, bowiem tego typu soki bez żadnego problemu dawać można nawet maluchom.